2015

H αγάπη μας για την ελιά κατακλύζει και την πόλη!

Χορηγία της πρωτοβουλίας της «ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε.» για τη μεταφύτευση υπεραιωνόβιων δέντρων στην Αθήνα.

H δράση του Βοτανολογικού Ιδρύματος Κlorane και η έμπρακτη υποστήριξη του στην προστασία του περιβάλλοντος το καθιστά έναν αξιόπιστο αρωγό στις προσπάθειες φορέων που μοιράζονται τον ίδιο υψηλό στόχο. Έτσι με μεγάλη χαρά ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε Α.Ε» για τη σωτηρία και μεταφύτευση υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων. Στα πλαίσια της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας αλλά και της περιβαλλοντικής της ευαισθησίας, η «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε Α.Ε.» έχει αναπτύξει μια καινοτόμο δράση – για πρώτη φορά στην Ελλάδα από φορέα του Δημοσίου – που σχετίζεται με την διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ελαιόδεντρων κυρίως μέσω της διαδικασίας της μεταφύτευσης. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε ένας μηχανισμός δωρεάν διάθεσης σε Δήμους και άλλους φορείς του Δημοσίου μέσω χορηγιών που εξασφαλίζει η «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε Α.Ε.»
Τον περασμένο χρόνο εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου, 5 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, που σύμφωνα με βεβαίωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με το οποίο έχει συνεχή και άρρηκτη συνεργασία το Botanical Foundation Klorane, ήταν μεγάλης ηλικίας και ως εκ τούτου η σωτηρία τους κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντική. Η Klorane, έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβάλλον και ιδίως στα πολύτιμα αυτά δέντρα, με ιδιαίτερη χαρά αποφάσισε να στηρίξει αυτή την προσπάθεια διάσωσής τους, ως υπερήφανος χορηγός.
Μετά από προετοιμασία πολλών μηνών ετοιμάστηκε ένα σχέδιο διάσωσης. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι οι μελλοντικές γενιές, Έλληνες και ξένοι, να μπορούν να θαυμάσουν τις υπεραιωνόβιες ελιές που έρχονται από τα βάθη των αιώνων και αποτελούν σήμα κατατεθέν της χώρας μας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.
Η μεταφύτευση τεσσάρων από αυτά έγινε σε κεντρικά σημεία της Αθήνας (2 μπροστά από την Πρυτανεία επί της οδού Πανεπιστημίου, 1 στη συμβολή των Οδών Διάκου και Συγγρού και 1 στην πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Βασ. Κων/νου) και ενός ακόμα σε κεντρικό σημείο εντός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στην πολύ σημαντική προσπάθεια η «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε Α.Ε.» και η Klorane συνεργάστηκαν επίσης με την εταιρεία Άλτις που ήταν και εκείνη χορηγός καθώς και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), τον Δήμο Αθηναίων, την Τροχαία Αττικής, το ΕΚΠΑ, τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ και την ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ, οι οποίοι με την προθυμία τους και την πολύτιμη βοήθειά τους συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της περιβαλλοντικής δράσης.

ΘΥΜΑΜΑΙ, ΠΑΙΖΩ, ΓΕΛΩ, ΖΩ ΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

Στην πανέμορφη Αίγινα, υπάρχει μια απομακρυσμένη περιοχή μακριά από το θόρυβο του λιμανιού και τις πολύβουες παρέες των τουριστών. Δεν είναι πολύ εύκολο να την προσεγγίσεις αλλά μόλις την αντικρύσεις δεν μπορεί παρά μόνο να σε κερδίσει. Είναι γνωστή στους ντόπιους ως Αρχαίος Ελαιώνας και πήρε το όνομά της από το μεγάλο αριθμό υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων. Αυτή είναι και η πατρίδα του αρχαιότερου ελαιόδεντρου του περσινού διαγωνισμού μας που μάλιστα τράβηξε και την προσοχή δύο φίλων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό μας. Εμείς επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού και μαγευτήκαμε από την ομορφιά του τοπίου και το αγέρωχο παράστημα του αρχαίου ελαιόδεντρου που φέρει στο γέρικο κορμό 2.700 χρόνια. Στην Αίγινα, όπως και στα περισσότερα μέρη της χώρας μας οι άνθρωποι παίζουν, θυμούνται, χαίρονται, τρέφονται, πολύ απλά ΖΟΥΝ με την ελιά! Αυτούς τους ανθρώπους συναντήσαμε κι εμείς. Οι πρωταγωνιστές των φιλμ μας μοιράστηκαν μαζί μας τη σημασία της ελιάς και των καρπών της στην καθημερινότητά τους. Ας δούμε λοιπόν μαζί πόσο σημαντική είναι αυτή και είναι σίγουρο ότι θα ταυτιστούμε μαζί τους!
…και μην ξεχνάτε η αναζήτηση των αρχαιότερων ελαιόδεντρων συνεχίζεται! Ενημερώστε μας για το παλιό ελαιόδεντρο που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, στην αυλή του σπιτιού σας, σ’ έναν ελαιώνα, οπουδήποτε. Μας χρειάζεται και οφείλουμε να είμαστε κοντά του και να το προστατεύσουμε. Θέλουμε τη συμμετοχή σας για να γίνουμε ολοένα και περισσότεροι αυτοί που αγαπούν αυτό το ζωογόνο θησαυρό!

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2015

"Τι ρόλο έχει η ελιά στη ζωή σας;"
Οι νικητές μας.

Σοφία Τσιάμη
Η ιστορία είναι προσωπική. Έχω σπουδάσει ψηφιδωτό στη σχολή καλών τεχνών . Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσω ένα μεγάλο ψηφιδωτό πρότεινα ένα σχέδιο με κλαδιά ελιάς .Έγινε δεκτό αμέσως. Έτσι στο κέντρο της πόλης μας σε έναν πολυσύχναστο χώρο ξενοδοχείου έχεις την εντύπωση πως κυριολεκτικά μπαίνεις σε ελαιώνα. Εγώ νοιώθω έως και τον άνεμο που θροΐζει τα φύλλα. Πηγαίνω συχνά γιατί θυμάμαι το χωριό μου.
Χριστιάνα Παπανικολάου
Λίγο να ξαποστάσω κάτω από τον ίσκιο της αιωνόβιας ελιάς στο μονοπάτι Άγιος Νικήτας-παραλία Μύλος Λευκάδας...
Δημήτρης Χέλμης
Μουσείο Ελιάς Κυκλαδων.

"Το ταξίδι μας στην Γαλλία"

Klorane Nature Project - Βοτανολογικό Ίδρυμα Κlorane Klorane Nature Project - Βοτανολογικό Ίδρυμα Κlorane Klorane Nature Project - Βοτανολογικό Ίδρυμα Κlorane