2007 - Ένα σημαντικό ξεκίνημα

Φιγαλεία

TO ΠΛΗΓΩΜΕΝΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕΙ ΞΑΝΑ

Αύγουστος 2007… Εκείνο το καλοκαίρι δεν είχε για την Ελλάδα τη χαρούμενη αύρα που είχαν όλα τα υπόλοιπα. Στο τέλος των διακοπών μας, δεν αναπολούσαμε τις πρόσφατες διακοπές μας βλέποντας με νοσταλγία φωτογραφίες από παραλίες και ανέμελα βράδια… Οι πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας στο τέλος Αυγούστου του 2007 έγιναν αιτία για την απώλεια της περιουσίας πολλών συνανθρώπων μας και προκάλεσαν τη μεγαλύτερη οικολογική και οικονομική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών.

Όπως είναι γνωστό στην Πελοπόννησο, το δασικό κεφάλαιο είναι πηγή ζωής για τους κατοίκους. Η ελιά και το ζωογόνο λάδι της είναι οι κυριότεροι πόροι της. Όμως εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα στη δυτική Πελοπόννησο καταστράφηκαν από την πύρινη λαίλαπα.

Τα τραγικά γεγονότα δεν άφησαν ασυγκίνητα τα Εργαστήρια Klorane που θέλησαν ν’απαλύνουν τον πόνο των πληγέντων κατοίκων, δίνοντας στη γη μια νέα πνοή. Πώς; Με την πρωτοβουλία του Βοτανολογικού Ιδρύματος Κlorane, να φυτέψει 10.000 ελαιόδεντρα σε πληγείσα περιοχή από την επόμενη κιόλας ημέρα της καταστροφής.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Τα 10.000 ελαιόδενδρα φυτεύτηκαν στο δήμο Φιγαλείας του νομού Ηλείας.

H Aρχαία Φιγαλεία υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Αρχαιότητας. Η σημερινή Φιγαλεία είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια της Αρχαίας πόλης η οποία διέθετε πολλά ιερά και δημόσια κτήρια, καθώς και τείχη μήκους 4,5 χλμ. Ο Παυσανίας αναφέρει την ύπαρξη ιερών της Αρτέμιδος Σωτήρας, του Διονύσου Ακρατοφόρου και της Ευρυνόμης καθώς και Γυμνασίου και Αγοράς όπου υπήρχαν αγάλματα του Ερμή και του Ολυμπιονίκη Αρραχίωνα. Το πιο σημαντικό μνημείο όμως ακόμα και σήμερα είναι ο λίθινος Ναός της Αθηνάς που κτίσθηκε κατά τους κλασσικούς χρόνους πάνω στα θεμέλια προγενέστερου ναού των Αρχαϊκών Χρόνων.

Ο δήμος Φιγαλείας είναι ορεινός με δασικό πλούτο και δίνει πολλές ευκαιρίες για αναψυχή στον επισκέπτη που αποζητά επαφή με τη φύση καθώς και στον περιπατητή που ανακαλύπτει την περιοχή ακολουθώντας το πλήθος των μονοπατιών.

Μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου η εικόνα που αντίκριζε ο επισκέπτης της Φιγαλείας ήταν πολύ διαφορετική: στάχτη, καμένοι κορμοί δένδρων, γκρίζο χρώμα παντού. Εκτός από την αλλοίωση του φυσικού κάλους της περιοχής, η σημαντικότερη απώλεια ήταν αυτή των 200.000 ελαιόδεντρων που καταστράφηκαν, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί της να αντιμετωπίζουν πλέον ουσιαστικό οικονομικό πρόβλημα καθώς το λάδι είναι η βασική πηγή εσόδων τους.

Χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του δήμου και την άριστη συνεργασία με τους κατοίκους που μας υποδέχτηκαν με χαμόγελο και ζεστασιά που μας συγκίνησε, η δεντροφύτευση ήταν μια από τις πιο όμορφες στιγμές για το Βοτανολογικό Ίδρυμα Κlorane.

Η ΦΙΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Άνοιξη 2015 και η χαρά μας είναι όλο και μεγαλύτερη. Κάθε φορά που ερχόμαστε στη Φιγαλεία αυτά τα 8 χρόνια και βλέπουμε ότι το γκρι της κατήφειας και του μαρασμού έχει δώσει πλέον τη θέση του στο ελπιδοφόρο πράσινο με τις ασημένιες πινελιές του, νοιώθουμε αγαλλίαση αλλά και περηφάνια. Μεγάλη περηφάνια γιατί βάλαμε κι εμείς ένα λιθαράκι… ή μάλλον ένα δεντράκι νεαρής ελιάς και αναζωογονήσαμε τη περιοχή. Κάποιες ελιές έδωσαν ήδη τον πολύτιμο καρπό τους και το ζωογόνο λάδι τους.